media

Miksi ostaa käytetty yrityskannettava?

Usein meiltä Taitonetin myymälässä kysytään, miksi ostaa käytetty kannettava, kun uuden saa samalla hinnalla marketista? Tähän yksinkertaiset vastaukset ovat hinta–laatu-suhde sekä käytetyn koneen ekologisuus. Tietokoneen ostajia houkuttavat kuitenkin mainoslehtien alle 200 euron hintaiset uudet ja kiiltävät kannettavat koneet. Taitonetti myy paljon käytettyjä tietokoneita, joiden hinnat ovat viidensadan euron molemmin puolin, joten on syytä kertoa, mitä eroa on uudessa edullisessa muovisessa koneessa ja samanhintaisessa tai kalliimmassa yritystietokoneessa.


Taitonetti on myynyt sekä uusia että käytettyjä koneita yli kymmenen vuoden ajan ja meille on vuosien varrella tullut hyvin esille tietokoneiden laatuerot. Taitonetin huollossa on vuosien varrella tehty yli 20 000 huoltoa, joista suurimman osan teemme markettikoneille, jotka ovat syystä tai toisesta rikkoutuneet. 


Runko ratkaisee


Markettikoneiden ja yrityskoneiden suurin ero löytyy rungosta. Runko on ehdottomasti yksi koneen tärkeimpiä osia, sillä sen lisäksi, että se suojelee koneen sisällä olevia kalliita komponentteja, rungon suunnittelulla päätetään, miten koneen jäähdytys hoidetaan. Muovirunkoisen markettiläppärin rungon taipumisen voi havaita helposti nostamalla sitä yhdellä kädellä ilmaan.



Videolla Taitonetin myymäläpäällikkö Markus Alanko kertoo, mitä eroa on yritystietokoneen ja markettikoneen rungolla.


Kannettavat koneet keräävät pölyä, joka rasittaa tuuletusjärjestelmää, minkä jälkeen kone “huutaa” ja lämpenee. Kuulostaako tutulta? Toinen tärkeä hyvän ja huonon koneen erottava tekijä onkin laadukas tuuletusjärjestelmä. Olemme huomanneet huonon tuuletuksen olevan suurin syypää korjauskelvottomiin koneisiin.

Kolmas yrityskoneita ja markettikoneita erottava asia on komponenttien laatu. Yritystietokoneissa kaikki osat piirilevyistä kondensaattoreihin ovat huomattavasti laadukkaampia kuin halvemmissa markettikoneissa. Komponenttien laatu ei ehkä näy ulospäin mitenkään, mutta laadukkaat osat estävät kaikenlaisia pieniä ja suuria ongelmia, joita kannettaviin voi syntyä huonojen komponenttien takia. Yleisimpiä huonojen osien ongelmia ovat emolevyn komponenttien viat, jotka ovat siitä ongelmallisia, että niitä on lähes mahdoton korjata ja varaosien hinnat ovat järjettömiä. Käytännössä halvan, rikkoutuneen emolevyn vian korjauskustannukset ovat niin suuret, että konetta ei kannata korjata.


Huollon hinta merkitsee


Markettikoneiden huollosta tekee hankalaa se, että marketeissa myyntiin tehtyjen koneiden osien hinnat ovat kalliita ja niitä voi olla hankala saada. Yritystietokoneita valmistetaan samanlaista mallia isoja määriä ja niiden varaosia valmistavat myös kolmannet osapuolet, jotka pitävät varaosien hinnat matalalla. Esimerkiksi yritystietokoneeseen akku tai tuuletin maksaa keskimäärin 30–40 euroa, kun samanlainen osa markettiläppäriin saattaa maksaa helpostikin yli 80 euroa.


Hintaa suurempi ongelma on osien saatavuus, sillä markettikoneiden mallit vaihtuvat niin tiuhaan tahtiin, ettei läheskään jokaiseen malliin ole kaikkia varaosia edes saatavilla. Suurin ja asiakkaalle myös se kaikista kallein ongelma varaosien kanssa on kuitenkin niiden vaihdettavuus. Yrityskannettavat on suunniteltu helposti huollettaviksi ja komponentteihin pääsee käsiksi muutaman ruuvin avaamalla. Markettikone on yleensä sellainen, että sitä on erittäin vaikea avata hajottamatta hauraita muoviosia, joilla se on kiinnitetty. Onkin enemmän sääntö kuin poikkeus, että markettiläppärin pohjasta ei löydy minkäänlaista huoltoluukkua, joten sen avaamiseen menee jopa kymmenkertainen aika yrityskoneeseen nähden.


Merkkaako merkki?


Tietokoneen ostajilla on usein ennakkoluuloja tiettyjä merkkejä kohtaan huonojen kokemusten perusteella. Lenovo ja HP valmistavat tietokoneita sekä marketteihin että yrityskäyttöön ja laatuero näiden mallien välillä on huikea. Pelkkä tuotemerkki ei siis ole takuu hyvästä laadusta vaan erottavana tekijänä ovat yllä mainitut laatuerot rungossa ja komponenteissa. Kerromme lisää eri valmistajista seuraavassa blogikirjoituksessa.


Käytetty tietokone on ekologinen valinta


Ekologinen selkäreppu kertoo kuinka paljon tavara kuluttaa luonnonvaroja. Yhden tietokoneen valmistaminen kuluttaa sarvikuonon painon verran luonnonvaroja (lähde: makeITfair / Luonto-Liitto). Suurin osa luonnonvaroista kuluu tietokoneen valmistukseen, joten on usein parempi käyttää samaa laitetta pidempään ja korjauttaa se, kuin ostaa uusi kone. Yritystietokoneet valmistetaan kestävämmistä osista, joten niiden käyttöikä ja ekologinen selkäreppu käyttöiän myötä on keveämpi kuin huonosti valmistettujen halpiskoneiden. Voit lukea lisää eettisestä elektroniikasta Luonto-Liiton oppaasta täältä.