media

Kolme vinkkiä tehokkaaseen työpisteeseen

Syksyn tullen on hyvä pohtia oman työpisteen toimivuutta. Pienellä panostuksella työpisteen välineisiin työskentelyn mukavuus ja tehokkuus voi nousta huomattavasti. Työpisteen ergonomiaa voi parantaa hyvällä sähköisellä työpöydällä, ergonomisella tuolilla, oikein valituilla valaistuksella, näppäimistöllä ja hiirellä. Näiden perusparannusten lisäksi kokosimme kolme vinkkiä, joilla voit tehdä työpisteen astetta tehokkaamman ja ammattimaisemman.


  1. Kaksi näyttöä – tuplatehokasta!


Kahta näyttöä aktiivisesti käyttävät tietävät, miten suurta apua lisänäytöstä voi saada. Usean näytön avulla voi avata useita eri ohjelmia ja selaimia yhtä aikaa, jolloin säästytään turhalta klikkailulta. Kuvankäsittelijöille ja tietokonepelaajille tämä on tuttua, mutta useiden näyttöjen yhdistelmästä on hyötyä aivan perus tekstinkäsittelyssäkin. Toiselle näytölle voi avata vaikkapa Excelin tai Wordin, kun toisessa näytössä pitää auki nettiselainta ilman, että näiden kahden välillä täytyy hyppiä.


Pivot on myös erinomainen ominaisuus, mikä siis mahdollistaa näytön kääntämisen pystysuuntaan. Pivot-toiminto on parhaimmillaan teksinkäsittelyssä, jolloin jo pienemmälle näytölle mahtuu helposti A4-kokoinen paperi, mikä säästää turhalta rullailulta.


Näytöt kannattaa sijoittaa siten, että toinen käytöistä on niinsanottu ”päänäyttö”, mikä on kohdistettu suoraan eteenpäin, toisen näytön ollessa päänäytön vieressä. Tämä säästää niskaa ja selkää turhalta kiertoliikkeeltä, mutta tässäkin kannattaa kokeilla erilaisia asetteluja, jotta itse parhaiten sopivan järjestely löytyy.


Näyttöjen lukumäärää ei tarvi rajoittaa kahteen, mutta silloin koneelta ja asennukselta vaaditaan hieman enemmän. Taitonetin kautta olemme myyneet asiakkaalle tietokoneen, johon yhdistimme mukaan kuusi näyttöä, joten sellainenkin on mahdollista.
  1. Kannettava telakkaan – nopeaa ja näppärää!


Jos kannat läppäriä työpaikan ja kodin välillä, kannattaa harkita telakointiaseman eli telakan hankintaa. Telakka on kannettavan tietokoneen lisävaruste, jonka tarkoitus on lisätä kannettavan tietokoneen liitinvalikoimaa. Tämän lisäksi telakka nostaa konetta hieman ylöspäin, mahdollistaen paremman tuuletuksen, mistä moni kannettava kotikäytössä usein kärsii. Telakkaan voidaan yhdistää esimerkiksi lisänäyttöjä, tulostin, hiiri, verkkokaapeli ja muita oheislaitteita, joiden kytkeminen erikseen olisi hidas toimenpide. Käytännössä kotiin tai töihin tullessa koneen siis voi napsauttaa suoraan kiinni telakkaan ja ottaa nopeasti kaikki lisälaitteet käyttöön.


Telakoita on kahdenlaisia, sekä USB-johdolla yhdistettäviä että tietokoneen alle kytkettäviä, joista jälkimmäiset ovat yleisempiä. Telakan mukana tulee erillinen virtajohto, eli kannettava latautuu välittömästi kun se kytketään kiinni telakkaan, jolloin koneen oman johdon voi jättää kantolaukkuun odottamaan.


  1. Huolla tietokone


Kun työpiste on laitettu kuntoon, kannattaa miettiä myös olisiko aika päivittää tai huoltaa tietokone. Useiden ohjelmien avaaminen yhtä aikaa esimerkiksi usealle näytöille on koneelle raskasta puuhaa, johon yksi hyvä ratkaisu on SSD-kiintolevyn vaihtaminen. Ovatko päivitykset ajan tasalla tai onko koneeseen iskenyt virus? Tietokoneen huollattaminen on usein sekä kannattavampaa että ekologisempaa kuin uuden hankkiminen.


Näiden vinkkien noudattamisen paras puoli on, että ne ovat kaikki verrattaen edullisia vaihtoehtoja ja saattavat tehostaa työntekoa huomattavasti. Esimerkiksi Taitonetin telakointiasemien hinnat alkavat 29€:sta ja suuriakin 24” näyttöjä saa alle sataan euroon. Mikä tärkeintä, Taitonetin henkilökunta auttaa mielellään näissä hankinnoissa ja henkilökunnalta saat opastusta ja asennusapua. 

Tekalla, pivot, huolto
Kommenttia: 0
Ei kommentteja
Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei voi julkaista. Vaaditut kentät on merkitty*