media

Kolme vinkkiä tehokkaaseen työpisteeseen

  • Julkaistu 27.12.2021
  • Päivitetty 27.12.2021
  • Blogi

Etätöiden tekemisen myötä on hyvä pohtia oman työpisteen toimivuutta. Pienellä panostuksella työpisteen välineisiin työskentelyn mukavuus ja tehokkuus voi nousta huomattavasti. Työpisteen ergonomiaa voi parantaa hyvällä sähköisellä työpöydällä, ergonomisella tuolilla, oikein valituilla valaistuksella, näppäimistöllä ja hiirellä. Näiden perusparannusten lisäksi kokosimme kolme vinkkiä, joilla voit tehdä työpisteestä astetta tehokkaamman ja ammattimaisemman. Etätöihin olemme antaneet lisää vinkkejä toisessa blogikirjoituksessamme. 
1. Kaksi näyttöä – tuplatehokasta!


Kahta näyttöä aktiivisesti käyttävät tietävät, miten suurta apua lisänäytöstä voi saada. Usean näytön avulla voi avata useita eri ohjelmia ja selaimia yhtä aikaa, jolloin säästytään turhalta klikkailulta. Kuvankäsittelijöille ja tietokonepelaajille tämä on tuttua, mutta useiden näyttöjen yhdistelmästä on hyötyä aivan perus tekstinkäsittelyssäkin. Toiselle näytölle voi avata vaikkapa Excelin tai Wordin, kun toisessa näytössä pitää auki nettiselainta ilman, että näiden kahden välillä täytyy hyppiä.


Pivoton myös erinomainen ominaisuus, mikä siis mahdollistaa näytön kääntämisen pystysuuntaan. Pivot-toiminto on parhaimmillaan tekstinkäsittelyssä, jolloin jo pienemmälle näytölle mahtuu helposti A4-kokoinen paperi, mikä säästää turhalta rullailulta.


Näytöt kannattaa sijoittaa siten, että toinen näytöistä on niin sanottu ”päänäyttö”, mikä on kohdistettu suoraan eteenpäin, toisen näytön ollessa päänäytön vieressä. Tämä säästää niskaa ja selkää turhalta kiertoliikkeeltä, mutta tässäkin kannattaa kokeilla erilaisia asetteluja, jotta itse parhaiten sopivan järjestely löytyy.


Näyttöjen lukumäärää ei tarvitse rajoittaa kahteen, mutta silloin koneelta ja asennukselta vaaditaan hieman enemmän. Taitonetin kautta olemme myyneet asiakkaalle tietokoneen, johon yhdistimme mukaan kuusi näyttöä, joten sellainenkin on mahdollista.


Taitonetin näyttöjen valikoimasta löytyy monenlaisia näyttöjä.


2. Kannettava telakkaan – nopeaa ja näppärää!


Jos kannat läppäriä työpaikan ja kodin välillä, kannattaa harkita telakointiaseman eli telakan hankintaa. Telakka on kannettavan tietokoneen lisävaruste, jonka tarkoitus on lisätä kannettavan tietokoneen liitinvalikoimaa. Tämän lisäksi telakka nostaa konetta hieman ylöspäin, mahdollistaen paremman tuuletuksen, mistä moni kannettava kotikäytössä usein kärsii. Telakkaan voidaan yhdistää esimerkiksi lisänäyttöjä, tulostin, hiiri, verkkokaapeli ja muita oheislaitteita, joiden kytkeminen erikseen olisi hidas toimenpide. Käytännössä kotiin tai töihin tullessa koneen siis voi napsauttaa suoraan kiinni telakkaan ja ottaa nopeasti kaikki lisälaitteet käyttöön.


Telakoita on kahdenlaisia, sekä USB-johdolla yhdistettäviä että tietokoneen alle kytkettäviä, joista jälkimmäiset ovat yleisempiä. Telakan mukaan kannattaa ostaa oma erillinen virtajohto, jolloin kannettava latautuu välittömästi kun se kytketään kiinni telakkaan ja koneen oman johdon voi jättää kantolaukkuun odottamaan. 


Taitonetin telakat ovat käytettyjä ja edullisia. 3. Huolla tietokone


Kun työpiste on laitettu kuntoon, kannattaa miettiä myös olisiko aika päivittää tai huoltaa tietokone. Useiden ohjelmien avaaminen yhtä aikaa esimerkiksi useille näytöille on koneelle raskasta puuhaa, johon yksi hyvä ratkaisu on SSD-kiintolevyn vaihtaminen. Ovatko päivitykset ajan tasalla tai onko koneeseen iskenyt virus? Tietokoneen huollattaminen on usein sekä kannattavampaa, että ekologisempaa kuin uuden hankkiminen. 


Näiden vinkkien noudattamisen paras puoli on, että ne ovat kaikki edullisia vaihtoehtoja ja saattavat tehostaa työntekoa huomattavasti. Esimerkiksi Taitonetin telakointiasemien hinnat alkavat 29€:sta ja suuriakin 24” näyttöjä saa sadalla tai kahdella sadalla eurolla. Mikä tärkeintä, Taitonetin henkilökunta auttaa mielellään näissä hankinnoissa ja henkilökunnalta saat opastusta ja asennusapua. 

Telakka, pivot, huolto