media

Kuinka tehdä sujuvasti etätöitä?

 • Julkaistu 12.03.2020
 • Päivitetty 12.03.2020
 • Blogi

Korona-virus on saanut ihmiset pohtimaan kiireellä, kuinka kotoa tai mökiltä käsin voisi tehdä sujuvasti töitä tai opiskella. Etätyöskentely on parhaimmillaan tehokasta, miellyttävää ja vapauttaa luovuuden rajoja, mutta pahimmillaan hankalaa, turhauttavaa ja estää työnteon. Kuinka tehdä omasta etätyöstä sujuvaa? Tässä muutama vinkki, joita kannattaa miettiä.

Muistilista etätyön tekijälle:

 • Laita tietokone ja oheislaitteet toimintakuntoon ja hanki tarvittavat työvälineet

 • Testaa, että tarvittavat ohjelmistot toimivat etänä

 • Varmista, että pääset tarvittaessa yrityksen sisäverkkoon käsiksi esim. VPN-yhteyden kautta

 • Varmista, että pääset tarvittaviin tiedostoihin käsiksi

 • Varmista tietoturvallinen etätyöskentely

 • Opettele käyttämään palaveriohjelmia ja viestimään sähköpostin tai pikaviestimien kautta työkavereihin ja asiakkaisiin

 • Varmista Internetin toimivuus ja nopeus

 • Panosta työpisteen ergonomiaan myös kotona

 

Sopivat työkoneet

Toimivan etätyöpisteen voi rakentaa esimerkiksi näillä työvälineillä:

 1. Kannettava tietokone + telakka, johon saa helposti kiinnitettyä näytön, hiiren ja näppäimistön, mikrofonilla varustellut kuulokkeet, puhelin, hiirimatto 1. Pöytäkone, näppäimistö, hiiri + hiirimatto, näyttö, (erillinen kamera videoneuvotteluita varten), mikrofonilla varustellut kuulokkeet, puhelinPelkällä kannettavalla tietokoneella tekee helposti töitä etänä muutaman päivän, mutta jos siihen yhdistää näytön, näppäimistön ja hiiren, niin kasassa on pieni toimiva toimisto. Suosittelemme hankkimaan kannettavaan sopivan telakan, koska se helpottaa kannettavan ja lisälaitteiden yhdistämistä. Taitonetin verkkokaupasta saa yrityskoneisiin sopivia telakoita alkaen 29 euroa.


Turvallisuus

Taitonetin asiakkaille tarjoamme 3 kuukautta ilmaista F-Secure Safe -virusturvaa. Edun voi hyödyntää aktivoimalla tuotteen koneen työpöydällä olevasta F-Secure ikonista. Asennus ei velvoita jatkotilaukseen. Lue lisää F-Securen edusta täältä.

Kyberturvallisuuskeskus (Traficom) jakaa tietoa tietoturvasta, esimerkiksi tästä linkistä voi lukea tietoturvasta kotona ja töissä. Kannattaa myös lukea varoitukset tietomurtojen kannalta haavoittuvista ohjelmistoista. 


Työpisteen ergonomia

Etätöissä ei kannata unohtaa työpisteen toimivuutta. Työn tekeminen sohvalta tai keittiönpöydältä sujuu hetken, mutta rasittaa kehoa jo muutaman tunnin kuluessa. Olemme kirjoittaneet aiemmin Taitonetin blogiin vinkkejä tehokkaaseen työpisteeseen.


Työn ja vapaa-ajan erottaminen

Kun työpaikka ja koti ovat muutaman askeleen päässä toisistaan, työn ja vapaa-ajan ero saattaa hämärtyä. Yritä pitää kiinni työajoista, tauoista ja rutiineista.

Kotona töitä tehdessä kannattaa miettiä myös rauhallisuutta ja häiriötekijöitä. Muille kotona asuville on tehtävä selväksi, että työaikana et ole käytettävissä rupatteluseuraksi tai auttamaan kotitöissä. Vastamelukuulokkeet ja erillinen työpiste voivat auttaa.

etätyö