media

Taitonetin tarina

  • Julkaistu 05.12.2019
  • Päivitetty 05.12.2019
  • Blogi

Taitonetti Oy on Suomen suurin käytettyjen tietokoneiden myyjä. Kuinka pienestä oululaisesta yrityksestä on kasvanut asiakkaiden arvostama ja omaa alaansa uudistava kansainvälinen yritys? 


Taitonetin tarina alkoi vuonna 2005, kun Mikko Veijola perusti Taitonetin ja Pelikahvila Nook:n opiskeluiden ohessa. Alkuperäinen liikeidea oli pelikahvilatoiminta ja sitä myöten käytössä olleen ”ATK-luokan” hyödyntäminen koulutuskäyttöön. Toiminta oli ensimmäiset vuodet hyvin pienimuotoista. Pelikahvila Nook sijaitsi Oulussa Rautatienkadulla. Kaleva kirjoitti jutun aiheesta, jonka voi lukea tästä: https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/pelikahvilassa-myos-oppii/75738/
Kuvassa Taitonetin toimitusjohtaja Mikko Veijola.Pikkuhiljaa pelikahvilan ja ATK-opastuksen rinnalle kuvioon astui mukaan tietokoneiden huolto ja uusien koneiden myynti. Koneiden myynnin yhteydessä Taitonetissä alettiin ottamaan koneita vaihdossa. Vaihdossa vastaanotettujen käytettyjen koneiden myynti herätti kiinnostusta enemmän kuin niitä oli myynnissä ja niinpä niitä alettiin ostamaan leasing-yrityksiltä. 
Yksi Taitonetin ensimmäisiä palkattuja työntekijöitä oli norjalaislähtöinen Bjørnar Grandalen, joka toimii nykyisin Taitonetin huoltopäällikkönä.


”Nopeasti ATK-huollossa kävi esille, miten paljon tavallisilla tietokoneen käyttäjillä on hyvin yksinkertaisia ongelmia. ATK-palvelumme perustuikin hyvin pitkälle neuvomiseen ja opastukseen. Tätä myöten saimme pitkäaikaisia asiakkaita, jotka kertoivat eteenpäin positiivista sanomaa”, kertoo Veijola. Asiakkaiden tyytyväisyys palveluun onkin ollut sydämenasiana koko yrityksen ajan. 

“Pikkuhiljaa tietokoneiden myynti kasvoi ja pelikahvila- ja ATK-luokka hiipuivat. Vuosina 2010 - 2011 yrityksessä oli jo useampia työntekijöitä ja järjestelmällinen leasing-koneiden ostaminen ja myyminen alkoivat. Tietokoneiden huolto oli kuitenkin vielä Taitonetin päätuote ja vuonna 2011 huollettiin noin 1600 konetta”, muistelee Mikko Veijola.

2012 Taitonetti perusti toisen myymälän Kempeleen Zeppeliniin. Myymäläverkoston laajentaminen ei ollut kuitenkaan oikea strategia. Zeppelinin myymälä suljettiin 2015 ja kaikki liiketoiminta keskitettiin takaisin yhteen toimipisteeseen. Resurssien keskittäminen kannatti ja vuonna 2015 ylitettiin 1 000 000 euron myynti. Taitonetin myyjät Timo Rautio, Anssi Vartiainen, Markus Alanko (myymäläpäällikkö) ja Bjørnar Grandalen Pakkahuoneenkadun myymälässä 2017


Taitonetin verkkokauppa on perustettu 2011, mutta sen hyödyntäminen alkoi isommin vasta 2014, kun ensimmäinen työntekijä palkattiin verkkokauppaa hoitamaan. Verkkokauppaan panostaminen kannatti ja vuodesta 2015 alkaen verkkokauppa on kasvanut noin 80 prosentin vuosivauhtia. Vuonna 2016 Taitonetti laajensi käytettyjen tietokoneiden myynnin Ruotsiin ja avasi Bytdator.se-verkkokaupan.

Vuonna 2017 Suomen itsenäisyyden juhlarahasto SITRA nosti Taitonetin mukaan Kiertotalouden kiinnostavimmat -listalle: https://www.sitra.fi/caset/laadukas-tietokone-kaytettyna/ . Kierrätys ja ekologisuus ovat olleet Taitonetin arvoina koko sen toiminta-ajan ja asiakkaille pyritään kertomaan kierrätyksen eduista. 

Taitonetin toimipiste sijaitsee edelleen Oulussa ja kaikki toiminta hoidetaan tehokkaasti yhdestä toimipisteestä. Taitonetin myymälä ja huolto löytyvät Limingantullista osoitteesta Krouvintie 5. Taitonetti on panostanut nopeaan toimitusprosessiin, joten voimme palvella nopeasti asiakkaat ympäri Suomea. Yritysmyynti ja 2018 aloitettu jälleenmyyntikauppa ovat vahvistaneet edelleen Taitonetin asemaa alan ykkösenä. 

Verkkokaupan kasvun myötä Taitonetistä kasvoi 2017 Suomen suurin käytettyjen tietokoneiden myyjä. Vuoden 2018 liikevaihto oli jo 4,1 miljoonaa ja yrityksessä työskenteli keskimäärin 16 työntekijää.  2018 Taitonetin verkkokauppojen ja myymälän kautta myytiin noin 20 000 tietokonetta ja huollettiin 5 000 konetta.

Taitonetin liikevaihto kasvoi kesäkuussa 2019 päättyneella tilikaudella 6,4 miljoonaan euroon. Vuonna 2019 Taitonetti on ollut mukana myös valtakunnallisessa Kasvu Openissa, joka on yritysten välinen sparrausohjelma ja tarjoaa apua liiketoiminnan kasvattamiseen ja kehittämiseen. Joulukuussa 2019 Taitonetti työllistää 25 työntekijää ja työntekijämäärän ja liikevaihdon odotetaan kasvavan edelleen vahvasti. Taitonetin henkilökuntaa kesällä 2018.Taitonetin myymälä, Krouvintie 5 Oulu.


Taitonetin kautta kulki vuonna 2018 yli 20 000 leasing-käytössä ollutta tietokonetta uusille asiakkaille. Tavoitteena vuonna 2019 myydä yli 30 000 tietokonetta. Taitonetin liiketila Krouvintiellä on vajaat 1000 neliötä.