media

Taitonetin uudelleenkäytön ympäristösäästöraportti 2023

  • Julkaistu 04.04.2024
  • Päivitetty 04.04.2024
  • Blogi

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Kiertotalouslaskenta on paljastanut jälleen kerran Taitonetin kunnostettujen tuotteiden uudelleenkäytön myönteiset ympäristövaikutukset. Laskennan avulla arvioimme, kuinka paljon luonnonvaroja säästyy ja hiilidioksidipäästöjä vältetään ohjaamalla käytettyjä tuotteita uudelleenkäyttöön. Tämä lähestymistapa on oleellinen kestävän kehityksen tavoittelussa, sillä säästöt tulevat siitä, että jo valmistettuja tuotteita tai tavaroita pidetään käytössä sen sijaan, että hankittaisiin ja valmistettaisiin uutta.


TAITONETIN YMPÄRISTÖSÄÄSTÖT VUONNA 2023:             

Taitonetti Oy:n asiakkaat säästivät uudelleenkäytöllä nämä vaikuttavat määrät vuonna 2023. Luonnonvarojen säästäminen vastaa yli 1630 suomalaisen vuotuista luonnonvarojen kulutusta. Samalla vältettiin yli 3 miljoonan kilon hiilidioksidipäästöt, mikä vastaa noin 313 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä. Päästövähennys vastaa noin 21,5 miljoonan kilometrin ajomatkaa henkilöautolla, mikä tarkoittaa lähes 537 kertaa maapallon ympäri.
VERTAILU VUOTEEN 2022:

Vuonna 2023 Taitonetti myi kappaleissa tuotteita noin 6 % vähemmän kuin vuonna 2022. Vaikka vältettyjen hiilidioksidipäästöjen määrä oli 95 % edellisvuodesta, luonnonvarojen säästö kasvoi lähes 4 miljoonaa kiloa, eli 6 %. Tämä on erinomainen saavutus! Kasvua selittää muun muassa painavien tehokoneiden suhteellinen myynnin kasvu, sillä tehokoneilla on muita laitteita suuremmat luonnonvarasäästöt.


MIKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÖ JA HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMINEN OVAT TÄRKEITÄ?

Uudelleenkäytön avulla säästämme luonnonvaroja ja vähennämme ilmastonmuutosta aiheuttavia kasvihuonekaasupäästöjä. Luonnonvarojen liiallinen kulutus tuhoaa elinympäristöjä ja uhkaa luonnon monimuotoisuutta. Hiilidioksidipäästöt puolestaan kiihdyttävät ilmastonmuutosta, mikä vaikuttaa vakavasti elämään maapallolla. Uudelleenkäyttö on yksi tehokkaimmista keinoista torjua näitä ongelmia.


Kiertotalouslaskenta perustuu tuotteiden valmistusmateriaalien kuluttamien luonnonvarojen ja hiilidioksidipäästöjen laskentaan. Kun tuote ohjataan uudelleenkäyttöön, oletetaan, että luonnonvaroja ja hiilidioksidipäästöjä säästyy yhtä paljon kuin vastaavan uuden tuotteen valmistukseen olisi tarvittu. Laskennalla saamme selville uudelleenkäytön merkittävimmät ympäristöhyödyt verrattuna uuden tuotteen valmistukseen.


KIERTOTALOUSLASKENNAN TOTEUTTI PÄÄKAUPUNKISEUDUN KIERRÄTYSKESKUS OY 

Kierrätyskeskus on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yritys ja kiertotalouden edelläkävijä. He ovat toteuttaneet Kiertotalouslaskentaa jo yli kymmenen vuoden ajan omassa toiminnassaan. Kierrätyskeskuksella on pääkaupunkiseudulla 13 kierrätysmyymälää sekä valtakunnallisesti toimiva verkkokauppa. He tarjoavat monipuolista ympäristökoulutusta ja -konsultointia eri kohderyhmille, ja heidän laskentamenetelmänsä ovat ulkoisesti auditoituja.


Taitonetti Oy jatkaa sitoutumistaan kestävään kehitykseen ja ympäristövastuuseen. Pyrimme jatkuvasti minimoimaan ympäristövaikutuksemme ja maksimoimaan positiivisen vaikutuksemme ympäröivään maailmaan.