media

Minkä kokoinen näyttö kannettavaan?

  • Julkaistu 18.09.2023
  • Päivitetty 18.09.2023
  • Blogi

Kannettavia tietokoneita löytyy monesta eri kokoluokasta ja näytön koko vaikuttaa merkittävästi tietokoneen käyttökokemukseen. Itselle sopivimman kannettavan valitseminen voi tuntua haastavalta. Mistä tietää mikä on itselle paras näytön koko?


Mihin käyttöön kone on tulossa?

Kun olet ostamassa itsellesi kannettavaa tietokonetta, sinun kannattaa miettiä tarkkaan, että kuinka paljon kannettavaa liikutellaan paikasta toiseen ja mihin käyttötarkoitukseen se tulee. Esimerkiksi jatkuvasti koulussa kulkeva kone ei kannata olla valtavan iso ja painava. Mikäli etsit tietokonetta pelaamiseen, suosittelemme pöytäkonetta. Kannettavan tietokoneen huonompi jäähdytys ja pöytäkoneeseen verrattaessa heikompi suorituskyky tekevät siitä huonomman vaihtoehdon pelaamiseen. Pelaamiseen suosittelemme GreeniX-pelikoneita.


Tässä artikkelissa kerromme hyviä puolia erikokoisista kannettavista, jotka voivat helpottaa sinun valintaasi.


Alle 14" liikkuvaan käyttöön

Pientä kannettavaa on paljon helpompi kuljettaa mukana, sekä niissä on yleensä myös pitkä akun kesto. Alle 14" kannettava on siis nappivalinta esimerkiksi opiskelijalle, jonka täytyy kuljettaa tietokonetta mukana päivittäin. Kevyen painon lisäksi kannettava on luonnollisesti myös kooltaan pieni, jonka ansiosta se vie vähemmän tilaa pöydältä, jolloin tilaa jää enemmän esimerkiksi lisävarusteille, kuten erilliselle hiirelle tai näppäimistölle. Kone mahtuu helpommin myös mukaan laukkuun tai reppuun. Tästä syystä pienemmät kannettavat sopivat hyvin myös liikkuvaan työhön tai esimerkiksi lomamatkalle.

Katso alle 14" kannettavien valikoima


14" sopii useimmille

14 tuuman näytöt ovat yleisimpiä kannettavissa tietokoneissa. Ne tarjoavatkin hyvän tasapainon kannettavuuden ja käyttömukavuuden välillä. Ne ovat yleensä vielä riittävän kevyitä päivittäiseen kuljettamiseen, esimerkiksi opiskelijalle. 14" näyttö on useimmille riittävä työskentelyyn tai viihdekäyttöönkin, esimerkiksi elokuvien katsomiseen.


Pitkä akun kesto

14 tuuman kannettavien akun kesto on yleensä parempi, kuin suuremmilla kannettavilla. Yleisesti ottaen isompi näyttö vie enemmän virtaa. Pienemmän näytön lisäksi pienemmissä kannettavissa käytetään usein vähävirtaisia, mutta tehokkaita suorittimia, joka pidentää akun kestoa entisestään. Isommissa kannettavissa esiintyy vähävirtaisia suorittimia harvemmin. Vähävirtaisen prosessorin tunnistaa päätteestä U, esimerkiksi i5-7200U tai i5-8250U.


14 tuuman kannettavat ovat yleisesti ottaen todella hyviä hinta-laatusuhteeltaan. Isommalla näytöllä varustetut kannettavat ovat yleensä kalliimpia, vaikka ne olisivat muilta ominaisuuksiltaan samat.

Katso 14" kannettavien valikoima


15" graafiseen työhön

15" tai isommat kannettavat ovat harvinaisempia, mutta tarpeellisia esimerkiksi graafista työtä tekeville, jossa isommasta näytöstä on hyötyä. Isommat 15" näytöt ovatkin yleisiä suunnittelukäyttöön tarkoitetuissa tehokannettavissa.  Useimmissa 15" tai isommissa kannettavissa on myös erillinen numeronäppäimistö, mikä helpottaa laskentatöiden ja taulukoiden tekemistä. Isommasta näytöstä on hyötyä myös viihdekäytössä, koska siitä on mukavampi katsella myös elokuvia tai sarjoja.

Katso yli 14" kannettavien valikoima


Lopulta kuitenkin kannettavan tietokoneen valitsemisessa on tärkeää valita se koko, mikä tuntuu itselle parhaalta, sillä jokaisella on omat mieltymyksensä.