Tietokoneen osat ja niiden tehtävät
Tietokoneissa on paljon erilaisia ja monimutkaisia osia, joiden merkitystä voi olla vaikea ymmärtää. Nämä osat ovat kuitenkin tietokoneelle välttämättömiä, eikä tietokone toimisi ilman niitä. Näitä osia kutsutaan komponenteiksi ja jokaisella komponentilla on oma tehtävänsä tietokoneen toiminnassa. Tässä blogissa käydään lyhyesti läpi tietokoneen eri komponentteja ja niiden merkitystä.
Tietokoneen komponentit selitettyinä
Mikä on tietokoneen prosessori?
Tietokoneen prosessori eli suoritin on tärkein tietokoneen komponenteista, sillä se suorittaa jatkuvasti tietokoneohjelman konekielisiä käskyjä. Prosessorin tehokkuudella on suuri merkitys sille, mitä ohjelmia tietokoneella voidaan suorittaa tai kuinka monta ohjelmaa tietokone voi suorittaa samanaikaisesti. Suurimmat prosessorien valmistajat ovat Intel ja AMD.
Taitonetin tietokoneet ovat käytettyjä yritystietokoneita, joista miltei kaikista löytyy Intelin prosessorit. Yleisimmät prosessorityypit ovat Intel Core-suorittimet, sekä Intel Xeon-suorittimet. Intel Core-suorittimet jaetaan i3-, i5-, i7- ja i9-sarjoihin. Näistä i3-sarja on tehoiltaan kevyin, joka sopii hyvin esimerkiksi kotikoneeksi tai opiskeluun, jossa ei käytetä jatkuvasti vaativia ohjelmia. Intel Core i5-sarjan prosessorit tarjoavat käyttäjälle jo reilusti enemmän tehoa ja ne sopivatkin jo vaativaan työkäyttöön tai pelaamiseen. Vielä tehokkaammat, i7-sarjan suorittimet ovat erittäin tehokkaita ja niitä käytetäänkin raskaaseen graafiseen työhön, videoeditointiin tai raskaaseen pelaamiseen. Inteliltä löytyy myös harvinaisempi i9-sarja, jota käytetään kaikkein vaativimpiin tehtäviin. Useimmissa tapauksissa i7-sarjan suorittimet kuitenkin riittävät raskaimpiin töihin tai peleihin.
Intel Xeon-suorittimet on suunniteltu yrityskäyttöön työasemiin sekä palvelimiin, ja ne tarjoavat runsaasti tehoja ja ovat erityisen luotettavia. Intel Xeon-prosessoreita esiintyy Taitonetin tehokoneissa sekä raskaaseen pelaamiseen suunnitelluissa pelikoneissa.
Mikä on näytönohjain?
Näytönohjaimen tehtävänä on piirtää grafiikka tietokoneen näytölle. Näytönohjain työskentelee yhdessä prosessorin kanssa ja pyrkii antamaan parhaan mahdollisen suorituskyvyn graafisiin töihin tai pelaamiseen. Suurimmat näytönohjainten valmistajat ovat Nvidia ja AMD. Monissa prosessoreissa on myös integroitu eli sisäänrakennettu näytönohjain. Intelin suorittimissa tätä kutsutaan nimellä Intel HD Graphics. Intelin integroitu grafiikka riittää tietokoneen peruskäytössä hyvin esimerkiksi opiskelussa ja toimistotyössä. Vaativampaan käyttöön kuten pelaamiseen tai kuvan- ja videon käsittelyyn tarvitaan tehokkaampaa, erillistä näytönohjainta.Taitonetin tehokoneissa ja pelikoneissa esiintyy Nvidian erillisiä näytönohjaimia. Nämä voidaan jakaa kahteen eri sarjaan. Nvidia GeForce-näytönohjaimet on suunniteltu pelaamiseen ja Nvidia Quadro-näytönohjaimet on suunniteltu graafiseen työhön. Pelaamiseen tarkoitetut GeForce-näytönohjaimet riittävät yleensä hyvin myös graafiseen työhön, mutta graafiseen työhön tarkoitetut Quadro-näytönohjaimet eivät yleensä sovellu raskaaseen pelaamiseen. Kaikissa GreeniX-pelikoneissa käytetään pelikäyttöön soveltuvia näytönohjaimia.
Mikä on tietokoneen emolevy?
Emolevy on tietokoneen piirilevy, joka toimii ikään kuin tietokoneen “selkärankana”. Emolevyyn yhdistetään tietokoneen muut komponentit ja ne kommunikoivat keskenään emolevyn kautta. Emolevyjä on erikokoisia eivätkä siis kaikki ole sopivia samanlaiseen tietokoneen runkoon. Emolevyn ja käytettävien komponenttien yhteensopivuus kannattaa aina varmistaa, sillä kaikki komponentit eivät suinkaan ole yhteensopivia yhden emolevyn kanssa.
Mitä on RAM-muisti?
RAM-muisti eli keskusmuisti on prosessorin rinnalla hyvin olennainen asia, joka vaikuttaa tietokoneen nopeuteen. Suoritettavat ohjelmat ladataan keskusmuistiin niiden suorittamisen ajaksi. Tietokoneen tehokkuuteen vaikuttaa sekä keskusmuistin määrä, että sen nopeus. Nykypäivänä peruskäyttöön riittää hyvin 8 GB RAM-muistia ja vaativaan käyttöön riittää yleensä 16 GB. RAM-muisti asennetaan tietokoneeseen muistikampoina. Joissakin tietokoneissa, etenkin yritystietokoneissa on useita muistipaikkoja, jolloin muistin lisääminen tietokoneeseen on helppoa.Taitonetin tietokoneissa on yleensä joko DDR3- tai DDR4-muistia, joista DDR4 on uudempaa ja hieman nopeampaa. Suorituskyvyssä näiden kahden välillä on hyvin pieni ero. Suurempi merkitys on muistin määrällä, kuin sen nopeudella, sillä suurempi keskusmuistin määrä mahdollistaa useamman ohjelman suorittamisen samanaikaisesti.
Mitä tarkoitetaan kiintolevyllä?
Kiintolevy on tietokoneeseen asennettu massamuisti, johon tallennetaan tietoja myöhempää käyttöä varten. Massamuistiin tallennetaan esimerkiksi tietokoneohjelmia, pelejä, kuvia ja videoita. Yleisesti tietokoneen massamuistia on kahta eri tyyppiä, vanhempia HDD-kiintolevyjä sekä uudempia SSD-levyjä. Näistä kahdesta SSD toimii paljon nopeammin ja on kestävämpi. HDD-kiintolevy on kuitenkin reilusti halvempi ja siinä voi saada paljonkin tallennustilaa hyvin edullisesti.Tietokoneissa on joissakin tapauksissa järkevää käyttää molempia massamuisteja yhtä aikaa. Nopealle SSD-levylle kannattaa asentaa käyttöjärjestelmä sekä usein käytössä olevat ohjelmat, joiden halutaan käynnistyvän nopeasti. HDD-kiintolevyä kannattaa käyttää esimerkiksi pelien tai kuvien ja videoiden säilyttämiseen, joita ei tarvita päivittäin. Meillä Taitonetissä on asennettu jokaiseen tietokoneeseen SSD-levy, johon on asennettu myös tietokoneen käyttöjärjestelmä. Joissakin kannettavissa, pöytäkoneissa ja pelikoneissa on tämän lisäksi HDD-kiintolevy tuomassa lisää tallennustilaa ohjelmistoille ja peleille.
Mikä on Verkkosovitin?
Verkkosovitin eli verkkokortti on laite, jonka avulla tietokone yhdistetään tietokoneverkkoon ja Internetiin. Nykypäivänä verkkosovittimet kuuluvat tietokoneiden perusvarustukseen ja ne on integroitu tietokoneen emolevyyn. Pöytätietokone yhdistetään internetiin usein ethernet-kaapelin avulla. Joitakin pöytäkoneita ei ole varustettu langattomalla verkkoyhteydellä. Tällöin helpoin tapa luoda langaton verkkoyhteys on käyttämällä USB-WiFi-adapteria. Kannettavissa tietokoneissa langaton verkkoyhteys toimii myös ilman adapteria. Halutessaan myös kannettavan tietokoneen voi yhdistää kaapelilla.Panosta laatuun
Halvat kuluttajakoneet on usein rakennettu halvoista komponenteista, jotka rikkoutuvat helposti. Rikkinäisen koneen korjaaminen on myös vaikeaa, sillä monet kuluttajille suunnatut koneet on tarkoituksella tehty hankalaksi huoltaa, jotta koneen rikkoutuessa voidaan myydä uusi kone tilalle. Sen sijaan yritystietokoneet on rakennettu laadukkaista, kestävistä osista, sekä ne on tehty helposti huollettavaksi. Tästä syystä yrityskoneiden käyttöikä onkin useita vuosia pidempi kuin kuluttajamallien.
Taitonetti myy laadukkaita käytettyjä yritystietokoneita, jotka on rakennettu laadukkaista komponenteista ja tehty kestämään. Tutustu käytettyjen kannettavien, pöytäkoneiden sekä pelikoneiden valikoimiin! Kaikkiin tietokoneisiin kuuluu vuoden takuu sekä ilmainen toimitus.