media

Vinkkejä pelikoneen valintaan 2023

  • Julkaistu 04.01.2023
  • Päivitetty 13.03.2023
  • Blogi

Pelikoneiden vertailu sekä tarpeiden määrittely on erittäin hankalaa. Tässä muutama vinkki siihen, mitä tulee ottaa huomioon pelikonetta hankittaessa. Tähän yhteenvetoon on katsottu valmistajan suosittelemat laitevaatimukset. Minimilaitevaatimukset ovat jonkin verran kevyemmät, mutta silloin pelikokemus voi kärsiä.


Lähtökohtaisesti emme suosittele kannettavaa tietokonetta pelikoneeksi. Yleensä kannettavien näytönohjaimet eivät riitä kovin raskaisiin peleihin. Kannettavat joutuvat liian kovaan rasitukseen, jolloin ne myös rikkoutuvat helpommin. Kannettavien ongelma pelikäytössä on myös se, ettei niitä pysty juurikaan päivittämään paremmaksi tarpeiden kasvaessa. Kannettavalla tietokoneella pelatessa ongelmaksi muodostuu usein heikko jäähdytys. Ohuen kannettavan sisälle ei mahdu useita tuulettimia ja suuressa rasituksessa peliläppärit kuumenevat herkästi, eikä komponenteista välttämättä saada täyttä tehoa irti. Tämän lisäksi kannettavan tietokoneen komponentit ovat muutenkin pöytäkoneen vastaavia osia heikompia. Esimerkiksi Nvidia Geforce RTX 3060-näytönohjaimen pöytäkonemalli on 12 % nopeampi kuin saman näytönohjaimen pienempi, kannettavissa tietokoneissa käytettävä malli.


Mikä tekee hyvän pelitietokoneen?

Parhaat pelikoneet on tehty tehokkaimmista ja kestävimmistä osista. Tärkeimmät pelikoneen osat ovat pelikäyttöön suunniteltu näytönohjain sekä tehokas prosessori. Suosituimmat näytönohjaimen valmistajat ovat Nvidia ja AMD, joista Nvidia on suurin ja tunnetuin. Näytönohjainta valittaessa pitää kuitenkin olla tarkkana, sillä kaikki erilliset näytönohjaimet eivät ole suunniteltu pelaamiseen. Nvidian pelinäytönohjaimet ovat nimeltään Nvidia GeForce-näytönohjaimia, eikä niitä pidä sekoittaa esimerkiksi Nvidia Quadro-näytönohjaimiin, jotka on suunniteltu ammattikäyttöön esimerkiksi piirto-ohjelmien käyttöön tai kuvankäsittelyyn. Taitonetin GreeniX-pelikoneissa on kaikissa pelikäyttöön suunnitellut näytönohjaimet valmiiksi asennettuina.


Miten vertailla pelikoneita?

Käytämme pelikoneiden pisteytykseen puolueetonta PassMark-ohjelmaa, jossa pisteytämme pelikoneiden prosessorit sekä näytönohjaimet. Näytönohjainten pisteytys tapahtuu videocardbenchmark.net-sivustolla, jossa on myös helppo vertailla eri näytönohjaimia. Pelikoneiden prosessorit pisteytetään osoitteessa cpubenchmark.net. Molemmat sivustot antavat hyviä vinkkejä näytönohjainten ja prosessoreiden vertailuun keskenään. Ilmoitamme jokaisen pelikoneen prosessorin ja näytönohjaimen saamat pisteet tuotesivun teknisissä tiedoissa. Yhteenlaskettu pistemäärä antaa lähtökohdan kolmen kategorian jaolle. Pelikoneet on jaettu Bronze- Silver ja Gold-tason koneisiin niiden tehokkuuden mukaan. Käyttömukavuuteen vaikuttavat myös muut seikat, kuten keskusmuistin määrä sekä tallennustilan koko.




Mitä pelataan?

Selainpelit (pelikone.fi, 1001pelit.com, alypaa.com) 

Selainpelit eivät yleensä vaadi koneelta kummoisia ominaisuuksia. Minimivaatimukset ovat nopea nettiyhteys (ei 3G-mokkula) sekä virus- ja haittaohjelmavapaa tietokone.


GreeniX -pelikoneet Bronze-taso

Bronze-luokassa olevat pelikoneet on suunniteltu kevyeen pelaamiseen ja niillä toimivat hyvin kevyemmät pelit kuten Minecraft, Roblox, Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends ja The Sims 4

Edelleen pinnalla olevista vanhemmista peleistä Minecraft ja Roblox jatkavat suosiotaan etenkin aloittelevien pelaajien keskuudessa (7-12 vuotiaat). Sims 4 + lisäosat on suosittu peli erityisesti tyttöjen keskuudessa. Counter-Strike ja League of Legends ovat pysyneet suosituimpien pelien joukossa jo pitkään, sekä niissä on myös omat Esports-liigansa.


GreeniX Silver-tason pelikoneet

Silver-luokan GreeniX-pelikoneet sopivat hyvin keskiraskaisiin peleihin kuten Fortnite, Overwatch 2,  Apex Legends, Valorant ja World Of Tanks. Silver-tason koneilla myös vaativammat pelit toimivat, kun grafiikka-asetuksia lasketaan hiukan.

Fortnite on kuulunut nuorten suosikkipeleihin jo pitkään ja samalla se on päivittynyt pelikoneelle vaativammaksi. Fortniten pelaamiseen suosittelemme vähintään GTX 1650-näytönohjainta sekä 6. sukupolven i5-prosessoria. Myös muut suositut ampumapelit kuten Overwatch 2, Counter-Strike: Global Offensive ja Apex Legends toimivat moitteettomasti silver-tason pelikoneilla.


GreeniX Gold -tason pelitietokoneet

Gold-luokan pelikoneet on suunniteltu raskaaseen pelaamiseen ja niissä käytetään erityisen tehokkaita prosessoreja ja näytönohjaimia. Näillä pelikoneilla pyörivät vaativat pelit kuten Call of Duty: Warzone 2.0, PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG), The Witcher 3 ja Red Dead Redemption 2.


Tarkemmat kuvaukset monesta edellä mainitusta pelistä löydät suosituimpien pelien listasta.

Pelikonevalikoimaan pääset tutustumaan tästä.

Katso kokemuksia Taitonetin GreeniX-pelitietokoneesta.