media

Joulua voi tarvittaessa viettää myös etänä!

  • Julkaistu 18.12.2020
  • Päivitetty 18.12.2020
  • Blogi

Tänä vuonna joulun juhliminen yhdessä perinteiseen tapaan voi olla joillekin jopa vaarallista, etenkin riskiryhmäläisille tai iäkkäille. Myös muiden täytyy ottaa vallitseva koronatilanne huomioon, varsinkin jos tarkoituksena on viettää aikaa iäkkäiden läheisten, kuten omien isovanhempien kanssa. Rajoitteet on pidettävä mielessä ja suuria kokoontumisia on muutenkin syytä välttää, jotta virus ei leviäisi joulun aikana. Onneksi on myös muita, tilanteeseen sopivia keinoja joulun viettämiseen.


Riskitöntä juhlimista

Mikäli fyysinen läsnäolo ei ole välttämätöntä, voi joulua viettää tarvittaessa myös etänä. Läheisiin on helppo saada yhteys puhelimella, sosiaalisessa mediassa tai vaikka videopuhelun muodossa erilaisten palvelujen kautta. Tähän on käytettävissä useita ilmaisiakin alustoja, joista mainitsemme muutaman.


WhatsApp on ilmainen pikaviestinpalvelu, joka löytyy asennettuna melkein jokaisen älypuhelimesta. WhatsAppista löytyy myös työpöytäversio, jos sen haluaa asentaa tietokoneelle. WhatsAppin avulla voi tehdä maksimissaan 8 hengen videopuheluja läheistensä tai kavereiden kanssa. Todellisuudessahan tätä määrää voi vielä hieman venyttää, jos useampi henkilö osallistuu yhdeltä laitteelta. Mikäli 8 hengen puhelu ei heti onnistu, varmistakaa, että WhatsApp on päivitetty, eikä käytössä ole vanha sovellusversio.


Skype on ilmainen sovellus joka toimii monilla eri alustoilla. Skypessä videopuheluun mahtuu jopa 50 henkilöä.  Skype tarjoaa mahdollisuuden soittaa tai lähettää tekstiviestejä myös tavallisiin puhelimiin, mutta siitä peritään erillinen maksu.


Mikäli osallistujilta löytyy Facebook tilit, voi myös Facebook Messengerissä tehdä 50 henkilön ryhmäpuhelun. Messengerissä voi nähdä korkeintaan 6 henkilön videokuvan samanaikaisesti. Facebookiin rekisteröityminen sekä Facebook Messengerin käyttäminen on ilmaista.


Myös Google tarjoaa ilmaisen videopuheluominaisuuden, Google Meetin. Videopuheluiden tekeminen on melko helppoa, ainoa vaatimus on, että jokaisella osallistujalla on Gmail-tili. Kokouksen perustajan täytyy aloittaa kokous osoitteessa meet.google.com, jonka jälkeen hän saa linkin, jonka voi jakaa muille osallistujille. Muut osallistujat voivat pyytää liittymislupaa linkin kautta ja kokouksen perustaja voi hyväksyä heidät, jonka jälkeen tapaaminen voi alkaa.


Zoom on suosittu ja helppokäyttöinen palvelu, jossa videopuheluun mahtuu jopa 100 henkilöä. Kokouksen perustajan täytyy olla rekisteröitynyt Zoomiin, jotta hän voi luoda tapaamisen. Tämän jälkeen hän voi jakaa saamansa linkin, jonka kautta muiden on helppo liittyä mukaan. Ilmaisessa versiossa puhelun kesto on kuitenkin rajattu, joten puhelu pitää välillä aloittaa uudestaan sekä lähettää uudet kutsut osallistujille. Mikäli aikarajan haluaa poistaa, riittää että kokouksen perustajalla on maksettu jäsenyys. Muut osallistujat voivat edelleen osallistua ilmaiseksi.


Vinkkejä puhelun ajaksi

Ennen puheluun liittymistä on hyvä testata omien laitteiden toimivuus. Melkein kaikilta alustoilta löytyy laitteiden määritys ja testaus-ominaisuus, jossa voit varmistaa oman kameran ja mikrofonin toimivuuden sekä äänen kuuluvuuden. Tämä onkin joskus välttämätöntä, jotta alusta tunnistaa käytössä olevat laitteet.


Mikäli samassa taloudessa on useampi osallistuja, on suositeltavaa siirtyä puhelun ajaksi erillisiin huoneisiin, mikäli se on mahdollista. Tämä estää turhan taustamelun tai äänen kiertämisen. Jotkut mikrofonit ottavat herkästi jonkunlaista taustamelua tai häiriöääntä, vaikka huoneessa olisikin melko hiljaista. Mikäli näin käy, on suositeltavaa mykistää oma mikrofoni silloin, kun ei ole itse puhumassa. Täytyy vain muistaa poistaa mykistys, kun alkaa taas puhumaan.


Melkein kaikissa kannettavissa tietokoneissa ja älypuhelimissa on se hyvä puoli, että niissä on valmiiksi sisäänrakennetut videokamerat sekä mikrofonit, joita voi käyttää videopuhelussa. Pöytätietokoneisiin tarvitsee yleensä hankkia mikrofoni ja web-kamera. Normaalisti web-kamerassa on myös sisäänrakennettu mikrofoni, joten mikäli se on tarpeeksi laadukas, ei välttämättä tarvitse hankkia mikrofonia erikseen.


Riippumatta siitä, päätätkö viettää joulua perinteisesti vai etänä, koko Taitonetin väki toivottaa lämmintä ja turvallista joulua kaikille!

joulu