media

Unelmien kesätyö tietokoneiden parissa

  • Julkaistu 06.06.2017
  • Päivitetty 28.12.2021
  • Blogi

Jos olet 14-18-vuotias nuori, niin minkälaisen kesätyöpaikan haluaisit? Haluaisitko kasata pelikoneita tai tehdä YouTube-pelivideoita? Siinä tapauksessa voi Taitonetti olla unelmiesi kesätyöpaikka! Taitonetin maine suosittuna kesätyöpaikkana kantaa aina satoa, sillä useina vuosina Taitonetin ovista kulkee kymmeniä uusia kesätyöntekijöitä. Haluamme oikeasti olla ”unelmien kesätyöpaikka” ja antaa nuorille virallisten tehtävien lisäksi mahdollisuuden tehdä jotain kivaa, aina pelikoneen kasauksesta, YouTube-pelivideoiden/-blogin tekoon. Toki itse kesätyöläisen intressit määrittävät paljon, mikä projekti on hänelle juuri sopiva.


Taitonetillä on alusta alkaen ollut mukana opiskelijoita ja harjoittelijoita. Taitonetin perustaja Mikko Veijola toimi yrityksen alkuaikoina sivutoimisena atk-alan opettajana ammattikoulussa, joten oli luontevaa ottaa opiskelijat mukaan myös yrityksen identiteettiin. Taitonetissä on vuosittain jopa kolmisenkymmentä eri-ikäistä harjoittelijaa aina ammattikoulusta ja ammattikorkeakoulusta yläkoulun TET-harjoittelijoihin. Nuorten harjoittelu kestää yleensä parista päivästä muutamaan kuukauteen kerrallaan ja pääosin he oppivat tietokoneiden korjaamista ja asentamista, mutta myös myyntiä ja markkinointia.


Taitonetin harjoittelijat ovat yleensä täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevia nuoria. Tämä ryhmä on usein yhteiskunnan syrjäytymiskeskusteluiden keskiössä. Taitonettiin nuoret toivotetaan tervetulleiksi, koska voimme hyödyntää heidän intohimonsa tietokoneisiin molempia hyödyttävällä tavalla. Taitonetin harjoittelijoista osa on erityisoppijoita tai maahanmuuttajia, joille harjoittelu oikeassa yrityksessä on ensimmäinen kosketus työelämään. Sosiaalisten taitojen oppiminen ja oman osaamisen kautta saadun arvostuksen kerääminen ovat varmasti arvokkaimmat asiat, mitä he harjoittelusta itselleen poimivat.


Taitonetin työntekijöistä yli puolet on palkattu töihin vakinaiseen työsuhteeseen Taitonetissä tehdyn työharjoittelun jälkeen, joten pidämme itse harjoittelua nuorelle myös erinomaisena ponnahduslautana kohti Taitonettiin työllistymistä.


Taitonetin myymäläpäällikkö Markus Alanko on kouluttanut nuoria Taitonetissä jo kohta kymmenen vuoden ajan. Harjoittelijoiden määrä tuolta ajalta on melkoinen ja oppia on satanut vuosien varrella myös toiseen suuntaan.

 "Kyllähän tässä on itsekin oppinut yhtä ja toista nuorten parissa toimimisesta. Harjoittelijoilla saattaa olla neljänkymmenen vuoden ikäero, joten on hyvin tapauskohtaista, miten harjoittelijaa koulutetaan. Nuorille TET-harjoittelijoille tärkeintä on työpaikan pelisääntöjen selventäminen, kun taas vaikkapa ammattikorkeakoulusta tulleiden kanssa voi keskittyä ammattiosaamisen hiomiseen."


Alanko toteaa, ettei liian ankara saa olla ja kuuntelemalla nuorta lopputulos on aina paras niin yrityksen kuin nuoren itsensäkin kannalta. 

"Tärkeintä on rohkaista nuorta puhumaan ja tarttumaan rohkeasti härkää sarvista, sillä kukaan ei synny vasara kädessä. Oleellista on kasvattaa nuoren itseluottamusta, jolloin hän itse uskaltaa tehdä enemmän."

Taitonetin työyhteisöllä on Alangon mukaan suuri vaikutus siihen, miksi yritys on niin suosittu nuorten keskuudessa. 

"Meillä on todella hyvä työilmapiiri ja nuoret oppivat nopeasti siihen, että jokaisen kanssa uskaltaa jutella jos ja kun jotain kysyttävää tulee enkä itse ole paikalla. Ilon kauttahan sitä itsekin töitä tehdään. Kun töissä on hauskaa, jää energiaa iltaisin harrastaa, joten kyllä itsekin voin todeta olevani unelmieni työpaikassa", Alanko hymyilee.


Alla olevalla videolla TET-harjoittelijat tekivät videolle pelikoneiden tehovertailun 2016.