media

Vinkkejä lukiolaisen koneen valintaan

Yliopppilaskoe suoritetaan nykyisin digitaalisesti kannettavan tietokoneen kautta. Kannettava tietokone on ostoslistalla lukion alkaessa ja onkin hyvä valita heti koulun alkuun kone, joka kulkee mukana koko oppitaipaleen ja soveltuu ylioppilaskokeeseen. Listasimme vinkkejä sopivan koneen valintaa helpottamaan. 


Ennen koneen valintaa kannattaa ajatella lukiolaisen kannalta tapeellisia ominaisuuksia. Konetta kannetaan todennäköisesti joka päivä repussa tai laukussa, joten kovin isoa ja painavaa konetta ei kannata hankkia. Pienimmissä koneissa puolestaan voi olla epämukava näppäimistö ja käytössä hankala näyttö. Taitonetin koneista suosituimpia ovat olleet 14" koneet.  YO-koe asettaa vaatimuksia koneille, joista olennaisimmat on listattu mustalla alla olevaan listaan. Tärkeää YO-kokeen suorittamisen kannalta on, että koneen voi käynnistää ulkoiselta medialta (tikulta), siinä on tarpeeksi USB-portteja ja tarvittavat verkkoliitännät.


Lukiolaiskoneen hankinnassa huomioitavaa:

 • Abitti/ DigabiOS yhteensopiva. Kone on voitava käynnistää USB-tikun kautta.

 • Vähintään 2, mielellään 3 tai 4 USB-paikkoja (Abitti-muistitikku, kuulokkeet, hiiri, Ethernet-USB)

 • Langaton verkkoliitäntä (Wifi) ja Ethernet-liitin tai Ethernet-USB-sovitin

 • Kosketusnäytöt eivät toimi, joten koneessa on oltava myös hiiri. Langaton hiiri on kätevä tunneilla, mutta sitä ei voi käyttää YO-kokeessa, jossa hyväksytään vain langalliset lisälaitteet.

 • 64-bittinen x86-prosessori, kellotaajuussuositus 2 Ghz tai enemmän

 • Keskusmuistin (RAM) vähimmäissuositus 2Gt

 • Näytön resoluutio vähintään 1024x768. Näytön koko enintään 17”

 • Mahdollisuus käyttää kuulokkeita ja mikrofonia

 • Kone joudutaan käynnistämään useita kertoja päivän aikana. SSD-kiintolevy on nopea käynnistää.

 • Liikuttelemista kestävä runko.

 • Jokapäiväiseen kantamiseen sopiva koko: 13”-14" ovat suosittu lukiolaisten keskudessa.

 • Hyvä akun kesto helpottaa, vaikka kouluilla onkin lataaminen mahdollista.

 • Tablet-laitteet eivät YO-kokeissa tuettuja laitteita. Chromebook-tietokoneissa on ollut ongelmia Abitti-ohjelman kännistämisessä. Ulttrabook-kannettavissa voi olla liian vähän tarvittavia liittimiä.


  Mikrobitti-lehti testasi vuonna 2016 erilaisten kannettavien koneiden sopivuutta YO-kokeeseen. Testin mukaan vain 25% koneista oli kokeeseen sopivia ja he suosittelivat testin perusteella valitsemaan mielummin kulmikkaan yrityskannettavan kuin ultrabook-tyyppisen ohuen kannettavan. Lue koko testi täältä. Taitonetin koneista lähes kaikki ovat soveltuvia lukiolaisille, koska koneemme ovat yrityskannettavia, joista löytyy tarpeeksi liittimiä valmiina ja tehojen puolesta ohjelmat toimivat hyvin. Olemme helpottaneet lukiolaisen koneen valintaa laittamalla alla olevan leiman koneisiin, jotka ovat meidän mielestämme hyviä valintoja lukiolaiselle.
  Lisätietoa:


  Abitti on ylioppilastutkintolautakunnan kurssikoejärjestelmä, joka on toimii Linux-pohjaisella DigabiOS-käyttöjärjestelmällä. Ohjeet lukion Abitti-ohjelmiston lataamiselle täältä.


  Ylioppilaslautakunnan julkaisema lista koneista, joilla YO-koe on suoritettu onnistuneesti. Tästä listaan.


  Kommenttia: 0
  Ei kommentteja
  Jätä vastaus

  Sähköpostiosoitettasi ei voi julkaista. Vaaditut kentät on merkitty*