media

Ilahduttaako sinunkin jouluasi kierrätetty lahja?

Joulu on lahjojen antamisen ja saamisen juhlaa. Miltä tuntuisi saada lahjaksi käytetty tavara? Antaisitko itse käytetyn lahjan? Olisiko se käytetty lahja pettymys vai olisitko tyytyväinen kierrätetyn lahjan ekologisuudesta? Kysyimme Taitonetin Facebook-sivuilla mielipidettä siihen, että ostaisitko joululahjaksi käytetyn tietokoneen. Vastaajista 88% voisi ostaa käytetyn tietokoneen lahjaksi tai ottaisi sellaisen mielellään itselle lahjana. 12% vastasi, että jouluna lahjojen pitää olla uusia. ”Kierrättäminen on järkevää, ja annan mielelläni järkeviä lahjoja ” tiivisti eräs vastaaja.


Taitonetin Facebook-kysely ei ole tieteellisesti pätevä ja arvoimme vastanneiden kesken lahjakortin Taitonetin verkkokauppaan, mutta se antaa viitteitä kuluttajien mielipiteistä käytetyn elektroniikan antamisesta lahjana. Facebookissa kyselyyn antoi kommentin 251 henkilöä, joiden vastauksia olemme poimineet tähän blogikirjoitukseen.


Vastaajat arvostivat käytetyissä yritystietokoneissa hyvää hinta-laatu-suhdetta ja ekologisuutta. Moni oli sisäistänyt ajatuksen siitä, että on järkevää ostaa vähän käytetty laadukas tietokone kuin uusi heikompilaatuinen, jota on ehkä hankala huoltaa. ”Todellakin ostaisin. Ammattilaisten syynäämiin koneisiin voi kyllä luottaa, ja pieni hintalappu on aina plussaa”, kommentoi yksi vastaaja.


Kierrättäminen on noussut päivän sanaksi ja luonnonvarojen loppuminen on yhteisenä huolena. Tässä pari kyselyyn vastanneen kommentti kierrättämisen puolesta: ”Nykytahdilla hukumme kohta roskiin ja romuun maailmassa. Varsinkin elektroniikka aiheuttaa ympäristöongelmia, mutta ne ongelmat eivät vain tahdo näkyä täällä meillä. Kierrätys on tärkeää! ”. ”Neljä käytettyä konetta Taitonetistä ostaneena (ja kaikki toimivat edelleen) voisin ostaakin. Ja varmasti ostan, kun tarve ilmenee. Uuteen verrattuna hillitön säästö rahallisesti, globaalin tason vaikutuksista puhumattakaan: jo pelkästään koneiden sisältämää kultagrammaa kohden syntyy noin 100kg kaivosjätettä.”


Jouluna haluamme antaa läheisille lahjoja, joita he arvostavat. Käytettyjen tietokoneiden antamisessa eniten huolta aiheutti takuu ja pelko koneen olevan toimimaton: ”Takuun takia ostaisin mieluummin uuden!”, ”Mikä ettei mut uus on aina uus”, ”En ehkä uskaltaisi -pelkäisin, että hajoaa pian. ”,”En lahjaksi mutta itselleni kyllä muuten”, ”En uskaltaisi ostaa vanhaa tietokonetta ellen olisi ihan varma sen toimivuudesta”. Myös ostopaikan luotettavuus oli vastaajillle tärkeää: ”En varmaan mistään mattimeikäläiseltä ostaisi, mutta käytettyjen koneiden liikkeestä ostaisin, koska luottaisin siihen, että siellä tiedetään mitä ollaan myymässä ja että hinta vastaa kuntoa. ”


Taitonetin kyselyn tulokset ovat verrannollisia yleiseen käytettyjen lahjojen antamisen trendiin. Tori.fi:n marraskuussa tekemän kyselyn mukaan joka toinen harkitsee kierrätettyjen lahjojen ostamista jouluksi. Torin kyselyssä nousi esille, että tärkeintä on hankkia lahjat saaja toiveiden mukaan ja hankkia tarpeellista ja käytännöllistä. Suomalaiset eivät halua ostaa turhia lahjoja, mikä on vastuullista ja ekologista.


Me täällä Taitonetissä toivomme, että meiltä ostetut tietokoneet päätyvät ahkeraan käyttöön ja ovat ostajalle ja lahjan saajalle mieluisia. Mikäli jotain ongelmia koneiden kanssa tulee, annamme vuoden takuun, joten käytetyn koneen ostaminen luotettavasta huoltoliikkeestä ei ole arpapeliä.


Hyvää joulunodotusta!


- Taitonetin väki-

Kommenttia: 1
Ringo 23-01-2018 13:03
Moi! Olis kiva kun noissa monitoreissa näkyisi lisätietoina ledin käyttötunnit! Hei Se olisi hyvä idea, mutta tällä hetkellä valitettavasti meillä hankala toteuttaa.
Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei voi julkaista. Vaaditut kentät on merkitty*