media

Käytetyn tietokoneen hankkiminen lainalla

Selailet uusimpia tietokoneita elektroniikkaliikkeessä, mutta tehoja ei koneista löydy tarpeeksi omaan vaativaan käyttöön. Tiedät, että tuliterän työkoneen hankkiminen maksaa maltaita, eikä rahaa tunnu löytyvän riittävästi omasta takaa. Nettiä selaillessa löydät kuitenkin varteenotettavan käytetyn vaihtoehdon, mutta käytettynäkin tehokkaat yrityskoneet voivat olla hintavia. Ehkä mietit, mitä lainavaihtoehtoja käytetyn tietokoneen hankkimiseen on tarjolla?


Lainoja on monenlaisia, minkä takia on hyvä ensin tutustua eri lainavaihtoehtoihin, ettei tule valinneeksi kalleinta luottoa heti kättelyssä. Vertailemalla eri lainoja voi parhaimmillaan säästää satoja euroja kokonaiskustannuksissa. Seuraavaksi esittelemme sopivimmat lainavaihtoehdot käytetyn tietokoneen hankintaan: kulutusluoton sekä joustoluoton.


Kulutusluoton esittely

Kulutusluotto on kertaluottoa, joka käytetään kulutukseen. Kulutuksen kohteena voi toimia niin käytetty tietokone kuin perheelle hankittu lomamatka. Tällöin luoton arvo sekä laina-aika sijoittuvat joustoluottojen ja asuntolainojen väliin: luoton arvo on tyypillisesti 1000 - 50 000 euron välillä, ja laina-aika on yleensä vuodesta 5 - 6 vuoteen. Laina maksetaan takaisin tasasuurissa lyhennyserissä, joten kuukausierän suuruus pysyy ennustettavasti samana.


Kulutusluotto on joko vakuudellista tai vakuudetonta lainaa. Vakuudellinen kulutusluotto vaatii lainan nostamiseen jonkin vakuuden tai lainan takaajan, joka voi olla esimerkiksi auto tai vene. Tällä tavoin pankki tai rahoituslaitos saa osan lainan arvosta takaisin tilanteessa, jossa luoton nostaja ei pystykään maksamaan jäljellä olevaa lainasummaa takaisin. Yleensä vakuudellisilla kulutusluotoilla on matalampi korko kuin vakuudettomilla, johtuen juuri rahan menetyksen riskiä vähentävästä vakuudesta.


Vakuudettoman kulutusluoton hakeminen onnistuu ilman vakuuksia tai lainan takaajia. Netissä kulutusluottojen vertailu on helppoa ja nopeaa, koska eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamista lainoista on paljon tietoa tarjolla. Parhaimmassa tapauksessa lainatarjouksen voi saada jo samana päivänä. Esimerkiksi lainalaskuri on kätevä tapa vertailla kulutusluottoja, jos ei itse jaksa etsiä kaikkea tietoa eri lainoista netistä. Laskuri löytää itselle kaikista sopivimmat lainat, eikä näin ollen tarvitse itse laskea yhtikäs mitään.


Kulutusluottoa kannattaa harkita etenkin silloin, kun mielessä on tehokkaan käytetyn tietokoneen hankkiminen. Tehokoneet maksavat usein hieman enemmän, minkä vuoksi kulutusluotto voi niiden kohdalla olla parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi joustoluotto, jonka todellinen vuosikorko voi joskus osoittautua suureksikin.


Joustoluoton esittely

Joustoluotto eroaa kulutusluotosta siinä, että sitä voi nostaa omalle tilille useammassa erässä omien tarpeiden mukaan. Lainanhakijan ei siis välttämättä tarvitse käyttää koko myönnettyä lainasummaa kerralla. Korkokuluja maksetaan vain nostettavasta lainasummasta, ja lainaa myös vapautuu uudestaan omaan käyttöön sitä mukaa kun saa maksettua edellisiä lainan nostoja takaisin. Suuruudeltaan joustoluotto on tyypillisesti 1000 - 3000 euron välillä, ja laina-aika on yleensä vuoden tai parin mittainen.


Jos esimerkiksi ottaa 2000 euron joustoluoton ja nostaa siitä 500 euron summan, niin lainan korko ja muut kulut lasketaan ainoastaan 500 eurolle. Samalla 2000 eurosta jää niin halutessaan vielä 1500 euroa nostettavaksi. Kun luottoa lähdetään maksamaan takaisin, niin esimerkiksi 250 euron takaisinmaksun myötä vapautuu myös 250 euron lainasumma uudestaan käytettäväksi. Tämä tarkoittaisi sitä, että 1750 euroa jäisi vielä nostettavaksi.


Joustoluottoja vertaillessa kannattaa huomioida, että lainantarjoajan ilmoittama todellinen vuosikorko on aina laskettu koko lainasummalle ja laina-ajalle. Jos siis nostat vain osan luotosta tilille, niin lainakulut lasketaan uudestaan juuri nostetulle lainasummalle, jolloin todellinen vuosikorko voi poiketa alkuperäisesti ilmoitetusta korosta. Lisäksi joustoluotosta peritään yleensä nostokuluja, joten kannattaa selvittää etukäteen paljonko rahoitusyhtiö veloittaa luoton nostamisesta, ennen kuin alkaa ajattelematta nostamaan lainaa useammassa erässä.


Jos harkitsee käytetyn perustietokoneen hankkimista, voi joustoluoton hakemista harkita. Joustolainaa voi helposti nostaa pienempiäkin summia, eikä koko lainasummaa tarvitse käyttää kerralla. Näin voi tietokoneen hankinnan jälkeen jäädä lainavaraa muihinkin odottamattomiin menoihin, kuten esimerkiksi lisäosien hankintaan tai koneen korjaukseen. Aina kannattaa kuitenkin olla selvillä lainan kaikista kuluista, jottei tule lopussa yllätyksiä takaisinmaksun kanssa.


Lainaa valitessa muista tämä!

Lainaa valitessa kannattaa kuukausierän ja koron sijasta kiinnittää huomiota luoton kokonaiskustannuksiin ja todelliseen vuosikorkoon, sillä ne loppupeleissä kertovat totuuden siitä, paljonko laina todellisuudessa tulee maksamaan. Todellinen vuosikorko nimittäin sisältää lainan kaikki kulut, eikä vain korkokustannuksia. Näitä ovat muun muassa perustamismaksu, kuukausittaiset tilinhoitomaksut, korkokulut sekä mahdolliset nostokulut, joita joustoluottoihin yleensä kuuluu. Näin ollen kannattaa aina vertailla kaikkia rahoitusratkaisuja keskenään, jotta löytää itselle sen sopivimman lainan.

 

Blogin on kirjoittanut Mikko Murphy / VertaaEnsin.fi
Luotto, laina, rahoitus
Kommenttia: 0
Ei kommentteja
Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei voi julkaista. Vaaditut kentät on merkitty*