media

Valitse elektroniikka viisaasti - Käytettyjen tietokoneiden ostaminen säästää kukkaroa ja luontoa

  • Julkaistu 07.11.2017
  • Päivitetty 28.12.2021
  • Blogi

Global footprint Network –järjestö laskee vuosittain maailman luonnonvarojen kulutuksen ja ilmoittaa niiden laskennallisen loppumispäivän. 2021 suomalaisten kulutustottumuksilla laskettuna ylikulutuspäivä oli 10. huhtikuuta, mikä tarkoittaa, että tarvitsisimme kolme maapalloa tuottamaan tarvittavat luonnonvarat. Eikä koronapandemiallakaan näyttänyt olevan vaikutusta luonnonvarojen ylikulutukseen. Maailman luonnonvarojen käyttö on kestämättömällä tasolla. Tuotteiden valmistaminen ja niihin käytettyjen materiaalien kaivaminen ja jalostaminen kuluttavat ympäristöä erityisesti elektroniikkateollisuudessa. Etenkin teollisuuden tarvitsemien metallien kaivamisessa on sekä ympäristö- että ihmisoikeusongelmia. Yhden tietokoneen valmistaminen kuluttaa sarvikuonon painon verran luonnonvaroja (Lue lisää eettisestä elektroniikasta: makeITfair / Luonto-Liitto ). 


Korjaa ja kierrätä

Kiertotalous on talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijaan palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen. Siinä materiaaleihin sitoutunut arvo säilyy mahdollisimman pitkään yhteiskunnassa. Kiertotaloudessa talouskasvu ei ole riippuvainen luonnonvarojen kulutuksesta (Sitra).


Elektroniikkatuotteiden elinkaaressa niiden valmistaminen on eniten luonnonvaroja rasittava vaihe. On järkevää käyttää samaa laitetta pidempään ja mieluummin korjauttaa se kuin ostaa uusi tuote, vaikka uusi tuote olisikin vähemmän energiaa kuluttava. Taitonetin käytettyjen tietokoneiden myynti ja huolto ovat osa kiertotaloutta. Taitonetin verkkokauppa ja myymälä mahdollistavat käytettyjen yrityskoneiden ostamisen turvallisesti luotettavalta toimijalta. Vuonna 2020myimme noin 30 000 käytettyä ja huollettua tietokonetta yksityisille ja yrityksille. Oulun huollossa korjattiin viime vuonna 3500 tietokonetta ja annettiin niille samalla pidempi elinkaari.


Valitse kestävää

Tietokoneita on kahdenlaisia, kuluttajille suunnattuja (ns. markettikoneet) ja yrityskäyttöön suunnattuja. Näiden mallien erona ovat käytetyt materiaalit ja komponentit. Markettikoneet on yleensä rakennettu muoviseen runkoon ja halvemmista osista. Markettikoneiden käyttöikä on lyhyempi kuin laadukkaammista materiaaleista ja komponenteista rakennettujen yrityskoneiden. Markettikoneita on usein hankalampi ja kalliimpi huoltaa mm. koska varaosia on vähän tarjolla. Yrityskoneet on valmistettu helpoiksi huoltaa ja korjata ja varaosien saatavuus on yleensä hyvä, joten niitä voi käyttää huollettuna vuosikausia (lue lisää aiemmasta blogikirjoituksesta).


Yrityskoneet ovat markettikoneita huomattavasti kalliimpia ja siksi moni valitsee markettikoneen. Kuluttajilla ei välttämättä ole myöskään tietoa ulkoasultaan hienojen markettikoneiden huonoista puolista tai siitä, että tietokoneen voi ostaa käytettynä muualtakin kuin kirpputorilta. Onneksi kuluttajat ovat yhä paremmin valveutuneita ja kiinnostuneita käytetyistä tietokoneista. Pyrimme Taitonetissä jakamaan tietoa kestävämpien käytettyjen yritystietokoneiden hyvistä puolista, myös luonnon kannalta. Käytettyjen tietokoneiden ostaminen säästää kukkaroa ja luontoa.


Taitonetin toimintamalli

Taitonetin myymät laitteet on valikoitu laadultaan kestäviksi ja huollettu ennen myyntiä ja annamme niille vuoden takuun. Tuotevalikoimamme on laaja ja verkkokaupan sekä myymälän palvelut tarjoavat järkevän vaihtoehdon uuden tietokoneen ostoa harkitsevalle. Taitonetti on tällä hetkellä Suomen suurin käytettyjen tietokoneiden verkkokauppa. Taitonettiä haastateltiin taannoin Ylen tietokoneiden kierrätysjuttuun, joka löytyy täältä.


Ostamme myymämme tuotteet Suomesta ja ulkomailta tietokoneiden leasing-yrityksiltä. Koneet huolletaan ja asennetaan uudelleen Taitonetissä sekä luokitellaan eri kuntoluokkiin ennen myymistä. Myymämme koneet ovat heti käyttövalmiita. Tietokoneiden huollossa käytetään sekä uusia että kierrätettyjä osia. Meillä käyttökelvottomat rikkinäiset osat kierrätetään elektroniikkajätteenä. Kehitämme jatkuvasti yritystä ekologisempaan suuntaan ja seuraava kehitysaskel on pakkausmateriaalien kierrättäminen. Taitonetin hyödyt asiakkaalle voi tiivistää kolmeen asiaan: laadukas tuote, edullinen hinta ja ekologisesti järkevä vaihtoehto.

kiertotalous