media

Kannattaako Windows 11 päivitys 2022?

  • Julkaistu 15.02.2022
  • Päivitetty 15.02.2022
  • Blogi

Windows 10:n piti jäädä Microsoftin mukaan viimeiseksi Windows-versioksi, mutta toisin kävi. Lokakuun viidentenä päivänä 2021 tietokonemaailmassa kuhisi, kun Microsoft julkaisi uuden Windows 11 käyttöjärjestelmänsä maailmanlaajuisesti. Tuoreen version myötä käyttäjille tarjotaan liuta uusia ominaisuuksia, optimointeja sekä ulkoasumuutoksia. Minkälainen uusi Windows 11 käyttöjärjestelmä siis on ja mitä siitä olisi hyvä tietää?


Miten Windows 11:n voi hankkia?


Viime syksynä ennen julkaisua IT-alan uutisissa ihmeteltiin Windows 11:n tiukkoja laitteistovaatimuksia, mutta ne eivät ole pakottavia. Windows 11 on nyt mahdollista valita lähes kaikkiin Taitonetin Windows 10 tietokoneisiin. Kun valitset sen tuotteen lisävalinnoista, saat tietokoneesi käyttövalmiina uudella käyttöjärjestelmällä. Nyt pääset siis hankkimaan kunnostetun laatukoneen entistäkin turvallisemmalla ja kauniimmalla käyttökokemuksella. Windows 11 on saatavilla Windows 10 laitteisiin ilmaisena päivityksenä Windowsin päivitysten kautta. Kaikkiin laitteisiin sitä ei kuitenkaan ole mahdollista saada päivityksenä. Päivityksen saatavuuden näet tietokoneeltasi painamalla Aloita > Asetukset > Windows päivitys > Tarkista päivitykset. Jos päivitys voidaan tehdä, se tulee näkyviin ominaisuuspäivityksenä. Mikäli laitteistovaatimukset päivitykseen eivät täyty, voidaan käyttöjärjestelmä asentaa Microsoftin edistyneiden ohjeiden mukaan.


Mitkä ovat käyttäjän kannalta isoimpia muutoksia?


Microsoft on panostanut modernimpaan ulkoasuun Windows 11 käyttöjärjestelmää suunnitellessa. Myös Windows 10:n alkutaipaleella monen harmina ollut erillinen tablettitila on poistettu ja käyttökokemus on nyt yhtenäinen kaikilla laitteilla. Päivitetyn ulkoasun lisäksi myös äänimaailmaa on pehmennetty ja animaatiot ovat saaneet osakseen muutoksia.


Windowsin tuttu käyttökokemus ei ole kadonnut minnekään, joten Windows 11:n käyttö ei tuota minkäänlaisia ongelmia, jos on aikaisemmin käyttänyt Windows 10 käyttöjärjestelmää. 


Tehtäväpalkki ja aloitusvalikko


Ensimmäisenä työpöytänäkymässä silmään pistää tehtäväpalkin sijoittelu. Windows 10 versiosta poiketen tehtäväpalkki on sijoitettu oletuksena keskelle. Tehtäväpalkista löytyy perustoimintoja, kuten haku, työpöydät, pienoissovellukset, Teams, Microsoft Store, Microsoft Edge, resurssienhallinta, ja sähköposti. Näihin painikkeisiin voidaan vaihtaa haluttuja toimintoja Windows 10:n tapaan.


Windows-kuvakkeen takaa aukeaa uudistettu aloitusvalikko, josta löytyy hakutoiminnon lisäksi kiinnitettyjä sovelluksia sekä ehdotuksia viimeksi käytetyistä ohjelmista ja tiedostoista. Aloitusvalikosta löytyy myös “Kaikki sovellukset” -painike, mistä saadaan auki perinteisempi aakkosjärjestyksessä oleva lista ohjelmista.



Uudistettu tehtäväpalkki sekä aloitusvalikko.


Ulkoasu ja mukauttaminen


Ulkoasu on saanut myös virkistäviä muutoksia. Ikkunoiden kulmat ovat pyöristettyjä ja kansionäkymät ovat ilmavampia. Myös kuvakkeet ovat saaneet uuden ulkoasun.



Kansionäkymä on aiempaa ilmavampi.


Windows 11 tarjoaa myös ulkoasun mukauttamiseen aiempaa parempia työkaluja liittyen etenkin teemoihin. Valmisteemoja on useita erilaisia ja niitä voi muokata hyvinkin yksityiskohtaisesti käyttäjän mieltymysten mukaisesti.



Kuvassa Windows 11:n tumma valmisteema.


Ikkunoiden sijoittelu


Ikkunoiden sijoittelu on saanut myös uusia käteviä ominaisuuksia. Kun osoittimen vie kansion laajennuskuvakkeen päälle, saa esiin muutamia vaihtoehtoja, jolla ikkunoita voi nopeasti kohdistaa tiettyyn kohtaan näyttöä annettujen mallien mukaan. Tästä on etenkin hyötyä moniajossa sekä useita näyttöjä käytettäessä kun ikkunoita ei tarvitse manuaalisesti sijoitella tai säädellä oikeaan kokoon.



Oikealta yläkulmasta on helppo valita ikkunoiden sijoittelu.


Sisäänrakennettu Direct Storage


Myös pelaajille on hyviä uutisia, sillä Windows 11:ssa on sisäänrakennettu Direct Storage, joka on Microsoftin kehittämä uusi rajapinta, jonka avulla voidaan hyödyntää aiempaa paremmin modernien NVMe-SSD levyjen siirtonopeuksia. Tämän myötä pelien latausajat lyhenevät ja pelidataa voidaan siirtää suoraan grafiikkapiirille vaivaamalla muisteja ja prosessoria aiempaa vähemmän.


Virtuaaliset työpöydät


Microsoft on vienyt työpöytien toiminnallisuutta eteenpäin Windows 11 versiossa. Aloitusvalikosta löytyvän “Työpöydät" -painikkeen takaa työpöytiä on mahdollista luoda esimerkiksi elämän eri osa-alueille, kuten työhön, opiskeluun ja pelaamiseen.



Työpöytiä on helppo lisätä tarpeen mukaan.


Kannattaako vaihtaa uudempaan?


Fakta on se, että Windows 11 tulee korvaamaan Windows 10 käyttöjärjestelmän lähivuosina. Microsoft on ilmoittanut tukevansa Windows 10 versioita vuoteen 2025 saakka, jonka jälkeen päivityksiä tehdään harvemmin, eikä Microsoftin virallista tukea ole enää saatavilla. Tähän on kuitenkin vielä aikaa, joten Windows 10 on edelleen hyvä valinta. Uutuudenviehätys houkuttelee varmasti monia kokeilemaan uutta versiota. Mutta kannattaako päivitys vai onko vanha parempi?


Vaikka Windows 11 sai päivityksiä ja uudistuksia monella saralla, perustoiminnallisuus ei kuitenkaan ole muuttunut. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaikka koneeltasi löytyisi Windows 10, pystyt edelleen hoitamaan tehtäviäsi ja käyttämään tietokonetta niin kuin aina ennenkin. Windows 11 ei tuo yhtäkään sellaista ominaisuutta, mikä pakottaisi vaihtamaan uudempaan versioon.


Kannattaako päivittäminen Windows 11 versioon siis? Päivittämisellä ei ole kiire, mutta Windows 11 on suositeltava valinta jos olet valitsemassa käyttöjärjestelmää nyt. Uusi käyttöjärjestelmä tarjoaa virkistävän modernin käyttökokemuksen useilla kätevillä ominaisuuksilla ja piristetyllä ulkoasullaan.


Jos siis käytät Windows 10:ä,  voit jatkaa sen käyttämistä turvallisin mielin. Tukea on saatavilla pitkäksi aikaa ja suurin osa ohjelmistokehityksestä tehdään edelleen ensisijaisesti Windows 10 käyttäjiä ajatellen. Tuttu ja turvallinen Windows 10 tulee palvelemaan uskollisesti vielä vuosien ajan.


Hanki kunnostettu Windows 11-tietokone


Oletko edullisen ja laadukkaan tietokoneen tarpeessa? Oletko harkinnut kunnostettua? Saat vuoden takuun ja samalla parempaa laatua! Tutustu tästä laajaan kunnostettujen tietokoneiden valikoimaamme.


Suurin osa tietokoneistamme on saatavilla myös Windows 11-käyttöjärjestelmällä. Voit halutessasi valita tietokoneeseen Windows 11-päivityksen tuotesivun lisävalinnoista.