media

Millainen näyttö on hyvä? Näyttöpaneelien erot

  • Julkaistu 01.12.2021
  • Päivitetty 01.12.2021
  • Blogi

Oikeanlaisen näytön valinta on tärkeä osa tietokoneen ostoprosessia. Tietokoneen ruutua katsotaan kuitenkin koko ajan konetta käytettäessä, joten valinta ei ole aivan merkityksetön. Näyttöpaneeleita, kuten tietokoneitakin on paljon erilaisia ja usein hankalat sekä epäselvät tekniset termit eivät välttämättä aukea uuden tietokoneen tai näytön ostajalle. Esimerkiksi TN, VA, IPS, virkistystaajuus, resoluutio ja vasteaika ovat kaikki termejä, joita uutta näyttöä havittelevan olisi syytä pitää mielessään. Mutta mitä ne tarkoittavat, ja mitä seikkoja tulisi huomioida valittaessa juuri omaan käyttöön sopivinta näyttöä?


Paneeli käyttötarkoituksen mukaan

Pelaamiseen soveltuu parhaiten nopea TN- tai IPS-paneeli. 

Kuva- ja videoeditointiin IPS-paneeli on paras tarkan värintoistonsa ansiosta. Kuvien ja videoiden kanssa työskennellessä on äärimmäisen tärkeää, että näyttö toistaa värit tarkasti ja oikein, että lopputulos olisi paras mahdollinen.

Opiskeluun ja muuhun peruskäyttöön on helppo suositella mitä tahansa edullista näyttöä.


Nykyään markkinoita vallanneet Curved-näytöt ovat myös olleet pelaajien suosiossa. Kaarevan näyttöpaneelin ansiosta pelikokemus on entistäkin enemmän mukaansatempaava. Useimmat Curved-näytöt on varustettu VA-paneelilla.


Mitä näytöistä olisi hyvä tietää?

Näyttöjä on lukemattomia erilaisia. Seuraavien asioiden ymmärtämisellä voit varmistua siitä, että paneeli on ominaisuuksiltaan juuri sinun käyttöösi sopiva.



Näytön koko sekä resoluutio

Näyttöpaneelien koot ilmoitetaan aina tuumina kulmasta kulmaan. Yleisimmät näyttöjen koot kannettavissa tietokoneissa osuvat välille 13” - 17”. Pöytäkoneissa käytetään usein isompia näyttöjä, jolloin koot lähtevät yleisesti 22:sta tuumasta ylöspäin. Varsinkin kannettavan tietokoneen näytön kokoa miettiessä on hyvä myös huomioida, että isompi näyttö tarkoittaa myös raskaampaa ja fyysisiltä mitoiltaan suurempaa konetta. Näyttö olisi hyvä suhteuttaa aina käyttötarkoitukseen. Tuskin nettiselailuun tarvii ultraleveää laajakuvanäyttöä, tai opiskelukäyttöön tuhansia euroja maksavaa värit täydellisesti toistavaa ammattinäyttöä.


Resoluutiolla tarkoitetaan näytön tarkkuutta, eli kuinka monta kuvapistettä näyttöpaneelissa on. Suuremman resoluution käytännön hyödyt ovat tarkempi kuva sekä se, että ruudulla on enemmän työskentelytilaa. Resoluutio ilmoitetaan aina muodossa suurin kuvapisteiden määrä leveyssuunnassa kertaa suurin kuvapisteiden määrä pystysuunnassa, esimerkiksi 1920 x 1080. Karkeasti ilmaistuna, mitä suurempi kuvapisteiden määrä on, sitä tarkempaa kuvaa näyttöpaneeli kykenee tuottamaan. Yksi yleisimpiä käytössä olevia resoluutioita on 1920 x 1080, joka paremmin tunnetaan myös Full HD-resoluutiona. Mitä suurempi resoluutio, sitä pienemmältä asiat näytössä näyttävät, jos niitä ei erikseen Windowsissa skaalata isommaksi. On hyvä kuitenkin muistaa, että kuvapisteiden määrän kasvaessa myös suorituskykyä (varsinkin näytönohjaimelta) vaaditaan lisää, esimerkiksi pelattaessa.


Yleisimmät näyttöjen resoluutiot ovat:

  • 1366 x 768 (HD)
  • 1600 x 900 (HD+)
  • 1920 x 1080 (Full HD)
  • 2560 x 1440 (QHD tai 2K)
  • 2560 x 1600 (RETINA, vain Apple)
  • 3200 x 1800 (QHD+)
  • 3840 x 2160 (UHD tai 4K)


Näytön kokoa ja resoluutiota mietittäessä on siis syytä huomata se, että pieni näyttö ei tarvitse valtavan suurta resoluutiota. 14” läppärin näyttö 2k-resoluutiolla tuottaa jo niin pieniä kuvakkeita, että tietokoneen käyttöön vaaditaan suurennuslasia, jos kuvakkeita ei skaalata suuremmaksi. Vastaavasti kookkaalla 27” näytöllä matala resoluutio tekisi kaikesta massiivisen kokoista. Peruskäyttöön sopiva resoluutio pienelle, esimerkiksi 13” pikkuläppärin näytölle on 1366 x 768 ja isommalle 27” näytölle 2560 x 1440. Kuvankäsittelyssä terävästä näytöstä on kuitenkin etua, vaikka näyttö olisikin pienempi.


Virkistystaajuus ja vasteaika

Virkistystaajuudella tarkoitetaan sitä, kuinka monta kuvaa näyttöpaneeli pystyy näyttämään sekunnin aikana. Tämä lukema ilmoitetaan hertseinä (Hz), eli 60 Hz näyttö pystyy kuutenkymmeneen kuvaan sekunnissa. Virkistystaajuudella ei ole peruskäyttäjälle juuri mitään merkitystä, mutta pelaamisessa se on tärkeä ja huomionarvoinen seikka. Mikäli kone pyörittää peliä 100 ruutua sekunnissa, mutta paneeli ei kykene toistamaan kuin 60 ruutua, jää 40 kuvaa käytännössä tyystin näyttämättä. Tällöin pelikokemus ei ole niin sulava kuin mitä se olisi 165-hertsisellä pelinäytöllä.


Vasteaika taas tarkoittaa, kuinka nopeasti näytön kuvapisteet, eli pikselit, pystyvät vaihtamaan väriä harmaan sävystä toiseen, tai mustasta valkoiseen. Vasteaikaa mitataan millisekunteina (ms). Jälleen, peruskäyttäjälle paneelin vasteajalla ei ole väliä, mutta pelaajille millisekunnit ovat tärkeitä. Korkea vasteaika voi aiheuttaa värien “leviämistä” ja tunteen siitä, että paneeli ei ikäänkuin pysy perässä. Varsinkin nopeatempoisissa peleissä tämä korostuu.


Näyttöpaneelien tyypit

 Modernit LCD-näyttöpaneelit jaetaan nykyään kolmeen päätyyppiin, jotka ovat:


TN (Twisted Nematics)

TN-paneelia on tyypillisesti pidetty nopeimpana, erityisesti pelikäyttöön hyvin soveltuvana paneelityyppinä. Jopa alle yhden millisekunnin vasteajat sekä korkeat virkistystaajuudet mahdollistavat huikean pelikokemuksen. Miinuspuolena tässä paneelissa on kapea katselukulma, jolloin näyttöä katsottaessa muualta kuin suoraan edestä värit sekä kontrasti heikkenevät dramaattisesti. 


IPS (In-plane-switching)

IPS-paneeli kehitettiin paikkaamaan TN-paneelien heikkoa värintoistoa sekä kapeaa katselukulmaa. Ne ovatkin kaikin puolin parempia kummallakin osa-alueella ja tarjoavat näin ollen erinomaisen värintoiston sekä katselukokemuksen. IPS-paneelit kärsivät alkutaipaleellaan heikoista vasteajoista, mutta nykyään niitä on saatavilla jopa yhden millisekunnin vasteajalla. Vaikka korkeat hertsiluvut olivat tyypillisesti TN-paneeleiden heiniä, on tekniikka kirinyt tässäkin kiinni ja IPS-paneeleita on saatavilla myös erittäin korkeilla virkistystaajuuksilla. Näin ollen ne tarjoavat huomattavasti paremman katselukokemuksen niin peruskäyttöön, pelaamisen kuin muuhunkin tekemiseen. IPS-paneelit ovat etenkin graafisia töitä tekevien, kuvankäsittelijöiden ja videoeditoijien ykkösvalinta. 


VA (Vertical Alignment)

VA-paneelit sijoittuvat ominaisuuksiltaan IPS-paneelien ja TN-paneelien välimaastoon. Erinomaisella kontrastillaan ne pystyvät tarjoamaan houkuttelevan vaihtoehdon hyvää värintoistoa arvostavalle. IPS-paneelien tarkkuuteen värintoistossa ei päästä, mutta kontrastisuhde on usein jopa moninkertaisesti parempi IPS-paneelin verrattuna. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mustat ovat mustempia, valkoiset valkoisempia ja värit kirkkaampia sekä eloisampia. Useimpien VA-paneelien heikkouksiin kuuluu IPS-paneelia hieman heikomman katselukulman lisäksi niiden kuvapisteiden hitaus, jolloin nopeatempoinen kuva voi paikoin vaikuttaa jopa sumuiselta, koska pikselit eivät ehdi vaihtaa väriä tarpeeksi nopeasti. VA-paneeli on varma valinta jokapäiväiseen käyttöön.


Yhteenveto tärkeimmistä ominaisuuksista

Modernit näyttöpaneelit ovat hyvin lähellä toisiaan ja erot ovat pieniä varsinkin korkeisiin hintaluokkiin mentäessä. Matalammissa hintaluokissa liikuttaessa paneelien hertsimäärät, vasteajat ja kuvanlaatu voivat kuitenkin vaihdella, joten näytön valinnassa on syytä olla tarkkana ja tarkastaa tekniset ominaisuudet huolella ennen ostopäätöstä.


IPS-paneelin valitsemalla ei voi epäonnistua, sillä se on jokaisella osa-alueella loistava. Tarkasti toistuvat värit sekä hyvä katselukulma tekevät tästä paneelista erinomaisen mihin tahansa tietokoneella suoritettavaan tehtävään. IPS on graafisten töiden ja muiden tinkimätöntä kuvanlaatua arvostavien valinta. Nopeimmissa IPS-paneeleissa on myös korkea virkistystaajuus ja pieni vasteaika, jolloin ne sopivat hyvin myös pelaamiseen.


VA-paneeli on kompromissi kahden muun paneelityypin välillä. Kaikenkattava perusvarma VA-paneeli on kuvanlaatua ja erityisesti hyvää kontrastia arvostavan käyttäjän varma valinta.


TN-paneeli loistava valinta jokapäiväiseen käyttöön, ja nopeutensa vuoksi se soveltuu myös todella hyvin pelaamiseen.


Mikäli valinta vielä askarruttaa, kysy rohkeasti asiasta Taitonetin chatissa tai piipahda Oulun myymälässä, niin ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa löytämään juuri sinulle sopivan näytön.